Elérhetőségünk

Házhozszállítás

Megrendelését Magyarország területén kedvezményes áron házhoz szállítjuk. > Részletek itt <

TOP termékek

Kiemelt Gyártóink

Fogyasztó Barát

Partnereink

Cikkek

Mi is az az IP telefon?

2018.01.11 14:41

Mi az IP telefon? Miért jobb az IP telefon a hagyományos telefonnál? AZ IP-telefon olcsóbb vagy drágább, mint a hagyományos telefon? Ki kell-e dobnom a régi telefonközpontomat? Milyen plusz szolgáltatásokat ad az IP telefon a hagyományossal szemben? Mi a SIP protokol? Milyen tulajdonságai vannak az IP-telefon rendszerne

K: Mi az IP telefon?

F: Az IP telefon ugyan úgy telefonálásra szolgáló technológia, mint a hagyományos, ISDN, és mobil telefonok. A telefonhálózathoz itt is egy telefonközpont és ahhoz mellékkek csatlakoznak. A különbség abban áll, hogy míg a hagyományos telefonvonal egy teljesen egyedi hálózatot használ, az IP telefon a már számítástechnikában is használt belső számítógépes hálózatot, házon kívül az Internetet használja. Ezek a számítógépes hálózatok leginkább az ún. Internet Protokollt (IP) használják, ebből ered az IP-telefon név.

K: Miért jobb az IP telefon a hagyományos telefonnál?

F: Az IP telefon előnyeként általában elsőként mindenki a jóval olcsóbb telefonálást említi, nézzük meg mit is jelent ez: 
- Nincs előfizetési díj (meglévő Internet kapcsolatnál)
- Az IP telefonok ingyen hívhatják egymást.
- Hagyományos (ún. PSTN) telefonszámokat is olcsóbban lehet hívni, mint ha a hívást hagyományos telefonvonalról indítottuk volna. (Ez egy külön szolgáltatás keretében valósulhat meg.)

K: AZ IP-telefon Olcsóbb vagy drágább, mint a hagyományos telefon?
F: Ez két részből áll. Az egyik az IP-telefon infrastruktúra ára, a másik az IP hívásé.
a.) Az infrastuktúra, mivel szabványos elemekből épül fel, ezért azonos vagy magasabb szolgáltatási színvonalú kiépítés mellett lényegesen olcsóbb lehet, mint az ISDN vagy analóg telefonrendszerek. Az IP telefonközpontok bővítése sokkal olcsóbb, és elavulásuk esetén elég szoftver cserét végrehajtani, nem kell a régi rendszert teljes egészében cserélni. IP-telefonálásra használhatjuk akár Internetre csatlakoztatott számítógépünket is egy ingyenes program telepítésével.
b.) A telefonhívás ára, ha egy a másik IP-telefon (központ) felé történik, akkor ingyenes.
Ha egy hagyományos telefonszámot hívunk, akkor mivel a telefonhívásunk az Interneten halad, nagyrészt lényegesen olcsóbb, mint a hagyományos telefonhívás, ugyanis sokkal kevesebb telefontársaság hálózatát használjuk.

K: Ki kell-e dobnom a régi telefonközpontomat?
F: Ha valaki szeretné bővítheti telefonközpontját, bővítheti IP-telefonközponttal anélkül, hogy a régit kidobná. Az IP-telefonközpont rugalmasan ki tudja egészíteni a hagyományos telefonközpontokat. A hagyományos telefonközpont elavulása után teljesen helyettesítheti azt, a megfelelő bővítések elvégzésével.

K: Milyen plusz szolgáltatásokat ad az IP telefon a hagyományossal szemben?
F: Az IP-telefon nagyon sok extra funkciót tartalmaz, amelyek megtalálhatók a hagyományos telefo központokban is, de ezen felül további plusz szolgáltatást is nyújthatnak, pl.: 
- Az IP-telefon, beszélgetések mellett, pl. videotelefonálásra is használható. 
- Az IP-telefonközpont tartalmazhat egy központi telefonkönyvet, ami megosztható a telefonok között.
- Az IP telefonközponttal komplett ún. beválasztós-, és interaktív telefonos menürendszerek alakíthatók ki (ilyen pl. a kezelő nélküli mellék beválasztás vagy információs rendszer kialakítása)
- Az IP-telefon szabványa nyílt, ezért aki ilyenbe ruház be, az nincs egy gyártó termékeihez kötve, szabadon megválaszthatja a neki leginkább megfelelő eszközöket.
- Az IP-telefonnal könnyen alakítható ki virtuális iroda (internet kapcsolat megléte esetén). A virtuális irodából (pl. otthonról) plusz költségek nélkül úgy telefonálhatunk, mintha a tényleges irodánkban lennénk
- Több telephelyes cégek telefonjai úgy üzemelhetnek, mintha egy helyen lennének. 

K: Mi a SIP protokol?
F: Az elektronikus levelezés és az Internet elterjedésekor a helyzet nagyon hasonló volt az IP telefonhoz. Több egymástól független világháló és egymástól független levelezési rendszer fejlődött ki, amik egymással nem tudtak kommunikálni. Most ilyen hálózatok a Skype vagy net2phone, amik zártak más hálózatok felől. Az IP telefon fejlődése során felismerték, hogy előbb utóbb itt is szükség lesz egy egységes telefonálási szabványra, amely bármelyik felhasználót könnyedén bevonhat a telefonálásba, és átjárhatóvá válnak a telefonhálózatok.
Ezen a telefonhálózaton keresztül hasonlóan hívhatjuk a másikat, mint ahogyan elektronikus levelet küldünk, sőt a telefonszáma is hasonló, mint az e-mail cím.
Pl.: szemelynev@sip.cegnev.hu Mivel még nem tudunk betűket beütni a telefonunkon, ezért minden címnek van egy számszerű változata is. Ahogyan az elekronikus leveleinket is sok helyről olvashatjuk, itt is lehetőségünk van, hogy a telefonszámunkon bárhol felhívhatók legyünk a világban. A SIP protokoll az IP telefonálás nyílt szabványú protokollja, így azt bárki felhasználhatja termékeibe, és csatlakozhat a hálózatba.

K: Milyen tulajdonságai vannak az IP-telefon rendszernek?
F:  Legfontosabb tulajdonságai a következők:
- Fogadott vonalak típusa: analóg telefon, ISDN, GSM, SIP, H323
- Mellékek típusa:  analóg telefon, ISDN, GSM, SIP, H323
- E-mail kombinált hangüzenet
- IVR (interaktív hallható szöveges válasz)
- Konferenciabeszélgetés
- Video konferencia
- Hívási csoportok
- Operátor panel
- Call management support, TAPI integráció 
- Ldap integráció
- Távoli telephelyek

(Forrás: http://www.iptelekom.hu/miaziptelefon.html)

Cégünk Fanvil IP telefonok forgalmazásával foglalkozik. Részletes információt a képre kattintva talál.