Elérhetőségünk

Házhozszállítás

Megrendelését Magyarország területén kedvezményes áron házhoz szállítjuk. > Részletek itt <

TOP termékek

Kiemelt Gyártóink

Fogyasztó Barát

Partnereink

Cikkek

Mit kell tudni a digitális vezeték nélküli telefonról?

2018.01.11 14:26

Mi a különbség a digitális és az analóg vezeték nélküli telefonok között? Használhatok digitális vezeték nélküli telefont kórházban? Hatással vannak a vezeték nélküli telefonok a hallókészülékekre és a pacemaker-ekre? Hallottam jelzavar problémákról. Létezik korlátozás arra vonatkozóan, hogy hol helyezheti üzembe a telefont és hol használhatja? Mennyi a digitális vezeték nélküli telefon hatótávolsága? Problémás volt a másik fél megértése visszhang vagy elhalkulás miatt. Mi okozza ezt? Kárt okozok az akkumulátorban, ha a telefont a töltőn tartom? Milyen típusú akkumulátort használhatok? Mi a DECT rendszer?K: Mi a különbség a digitális és az analóg vezeték nélküli telefonok között?
F: A digitális telefonok a hangot digitális jelekké alakítják.     Olyan technológiát használnak, mely felosztja a szabályozott frekvenciát, és egy csatornát használ a digitális hang továbbításához. Ennek eredményeképpen a más  készülékekben okozott zavar elkerülhető, nincs hangkimaradás, a beszédhang tisztább, mint az analóg telefonok esetében. Ezért kínál a Panasonic digitális vezeték nélküli telefonokat.

K: Használhatok digitális vezeték nélküli telefont kórházban?
F: Ne használjon digitális vezeték nélküli telefont kórházakban és egészségügyi intézményekben, ha talál erre vonatkozó tiltást az épületben. A kórházak és egészségügyi intézmények használhatnak olyan berendezést, melyek érzékenyek lehetnek a külső RF*2 energiára.

K: Hatással vannak a vezeték nélküli telefonok a hallókészülékekre és a pacemaker-ekre?
F: Amikor a telefont a füléhez tartja, zajt hallhat a hallókészülékben. Egyes hallókészülékek nem megfelelően árnyékoltak a külső RF*2 energia ellen. Ha zaj következik be, használja a kihangosítás opciót (amennyiben elérhető) telefonáláskor. Kérdezze meg a pacemaker vagy a hallókészülék gyártóját arra vonatkozóan, hogy ezek az eszközök megfelelően árnyékolva vannak-e rádiófrekvenciás szempontból.

K: Hallottam jelzavar problémákról. Létezik korlátozás arra vonatkozóan, hogy hol helyezheti üzembe a telefont és hol használhatja?
F: A következő szempontokat vegye figyelembe, amikor kiválasztja a digitális vezeték nélküli telefon üzembe helyezésének helyszínét. A legjobb teljesítmény érdekében tartsa távol a bázisállomást a mikrohullámú sütőktől, TV készülékektől, vezeték nélküli LAN készülékektől, számítógépektől és egyéb elektromos vagy elektronikus berendezésektől. A telefont akkor használhatja a leghatékonyabban, ha közvetlen rálátása van a bázisállomásra. Sok ipari, orvosi és háztartási termék használja a 2,4 GHz-es frekvenciát, és zavart okozhatnak a közeli telefonokban. A Panasonic telefonok számos technológiát alkalmaznak a probléma minimalizálása érdekében, de olyan helyen, ahol a zavaró jelek problémát jelenthetnek, nem analóg, hanem DECT (digitális) vezeték nélküli telefon használata ajánlott.

K: Mennyi a digitális vezeték nélküli telefon hatótávolsága?

F:A vezeték nélküli telefon hatótávolságát a beszédhez használható távolság, valamint a hang minősége határozza meg. Az analóg rendszerektől eltérően a digitális rendszerek olyan technológiát alkalmaznak, mely felosztja a szabályozott frekvenciát számos frekvenciára (csatornákra), hogy elkerülje a zavart egyéb otthoni berendezésekkel. Ha nincs semmilyen tárgy a bázisállomás és a vezeték nélküli hordozható készülék között, a hatótávolság nagyobb lehet a hangminőség megőrzése mellett. A technológia használatával egyéb berendezések zaja minimalizálható, mivel a hangadatokat digitális formára alakítja, és digitális jelként továbbítja a készülék. A vételi oldalon elhelyezkedő készülék pontosan reprodukálja a hangadatokat, hogy biztosítsa a kiváló hangminőséget. A Panasonic ezért kínál digitális vezeték nélküli telefonokat.

K: Problémás volt a másik fél megértése visszhang vagy elhalkulás miatt. Mi okozza ezt?
F: 1. eset
Ha a visszhang a telefon első használatakor következett be, az nem jelent hibás működést. A telefon kalibrálja a mikrofont az első hívás első tíz másodperce alatt.
2. eset
Ha a visszhang csak a vezeték nélküli hordozható készülékben jelentkezik, kapcsolja be a visszhang elnyomás funkciót. Ha a visszhang a bázisállomásban és a vezeték nélküli hordozható készülékben is jelentkezik, akkor a visszhangot valószínűleg a telefonvonalról érkező pattogó jelek okozzák. Akkor következhet be ilyen probléma, ha a telefon egy ADSL modemhez vagy hasonló adapterhez csatlakozik.
Egyéb esetek
  • A digitális telefon a hangot digitális jelekké alakítja. Ha sok zaj van a készülék körül, a hang megszakadhat. A következő problémákra és megoldásaikra ügyeljen.
  • Ha a készülék távol van a bázisállomástól, vigye hozzá közelebb.
  • Ha fal vagy egyéb tárgy van a hordozható készülék és a bázisállomás között, helyezze át a kézibeszélőt úgy, hogy ne legyen közöttük tárgy, valamint változtassa meg a bázisállomás helyét.
  • Ha a telefon közelében vonali zavart generáló berendezések találhatók, kapcsolja ki a berendezéseket, vagy helyezze őket máshova.
  • Ha az akkumulátor töltöttsége alacsony (hangjelzés jelzi), töltse fel az akkumulátort.
  • Ha a kézibeszélő kívül esik a bázis hatótávolságán, vigye közelebb a hordozható készüléket a bázisállomáshoz.
K: Kárt okozok az akkumulátorban, ha a telefont a töltőn tartom? Milyen típusú akkumulátort használhatok?
F: Nem, az akkumulátorban nem keletkezik kár, ha a vezeték nélküli telefont a töltőre helyezi, amikor nem használja. Használjon AAA (R03) méretű Ni-MH akkumulátorokat. Ne használjon vegyesen régi és új akkumulátort.

K: Mi a DECT rendszer?
F: A DECT rendszeren a bázisállomás pásztázza a környező RF*2 erősséget legalább egyszer minden 30 másodpercben és RSSI*3 listát készít a nem használt csatornákról. A bázisállomás az RSSI listát használja a csatorna kiválasztásához az új híváshoz, mely a legkevesebb zavart tartalmazza.
A DECT rendszer lefoglalja a szabad csatornákat a vezeték nélküli hordozható egységekhez, így még nagyobb hatékonysággal kerülhető el a zavar egyéb eszközökkel, mint az FHSS*1 rendszer esetében. Természetesen ez nehézzé teszi mások számára a lehallgatást, valamint kiváló minőségű hangot eredményez. A Panasonic ezért javasolja a DECT használatát.

*1 FHSS = Frekvencia ugrásos szórt spektrumú rendszer
*2 RF = Rádió frekvenciás
*3 RSSI = Fogadott jel erősség jelzés


Panasonic DECT telefonok webáruházunkban