Elérhetőségünk

Házhozszállítás

Megrendelését Magyarország területén kedvezményes áron házhoz szállítjuk. > Részletek itt <

TOP termékek

Kiemelt Gyártóink

Fogyasztó Barát

Partnereink

Cikkek

Patch kábel készítés

2018.01.11 13:50

Az új évet egy sorozattal indítjuk, amelyben szakmai segítséget nyújtunk Önöknek. Első alkalommal a patch kábel készítés fortélyait mutatjuk be 10 lépésben, fotókkal illusztrálva.


A szereléshez szükséges eszközöket és kellékeket gondosan magunk köré gyűjtjük.
  • Krimpelő fogó
  • Patch kábel
  • Törésgátló
  • 8p8c dugó
  • Blankoló vagy sniccer
  • Kábel teszter
1, Az első lépés, hogy felhúzzuk a kábelre a törésgátlót, aminek majd a folyamat vége felé lesz szerepe.


2, Megblankoljuk a kábelt kb. 5 cm hosszan, tehát a kábel burkolatát a kábel utolsó 5 cm-éről eltávolítjuk. Blankoláshoz ajánlott erre a célra kialakított szerszámot használni, amennyiben nem rendelkezünk ilyen szerszámmal, késsel vagy sniccerrel is megoldhatjuk (vigyázzunk, hogy az érpárak ne sérüljenek meg a blankolás folyamán). Amennyiben a kábelünk rendelkezik feszítő szállal, akkor azt is vágjuk le.

3, Blankolás után az érpárakat kicsavarjuk és kiegyenesítjük a kábel szálakat.


4, Ezután az érpárakat a kiválasztott bekötési sorrendben egymás mellé helyezzük. A kábel ereit két féle szabvány szerint köthetjük be, TIA EIA 568A és 568B.

TIA EIA 568A és 568B bekötési sorrend


Forrás: elektrotanya.com

5, Ha a fentiekkel megvagyunk, akkor a sorba rakott kábel csupasz végét kb. 1 cm-t hagyva a kábel köpenytől egyenesre levágjuk a krimpelő fogó erre a célra kialakított részével.

6, Felhelyezzük a leblankolt és sorrendbe helyezett kábel szálakra a modul dugónkat. A dugónak az érintkezős fele felőli résznél legyen a sorrend kezdete. Leellenőrizzük, hogy a dugó felhelyezése során nem kavarodtak-e össze az érpárak. Amennyiben kavarodást észlelünk a színsorrendben, úgy húzzuk ki a kábelt a dugóból, és rakjuk ismét sorba (szükség esetén igazítsuk meg a szálakat, hogy kiegyenesedjenek, és vágjuk egyenesre a kábel végét).

7, Ha stimmel a sorrend, akkor krimpelő fogó segítségével rányomjuk a modul dugót a kábelre.8, Felhúzzuk a törésgátlót a dugóra és kész is vagyunk az egyik oldallal.


9, A folyamatot megismételjük a kábel másik végén is.

10, Ha ezzel megvagyunk, kábel teszter segítségével ellenőrizzük, hogy helyesen és jól szereltük-e a kábelünket.

A kábel elkészültével jól megérdemelt pihenésünket töltjük : )