Elérhetőségünk

Házhozszállítás

Megrendelését Magyarország területén kedvezményes áron házhoz szállítjuk. > Részletek itt <

TOP termékek

Kiemelt Gyártóink

Fogyasztó Barát

Partnereink

Cikkek

HDMI kábel

2018.05.02 14:23

A HDMI kábel egy olyan eszköz mellyel javúlt a kapcsolat monitorok, Tv-k és projektorok között. 
A HDMI kábel számos kábeltípust és csatlakozó egybefoglaló neve. Ezzel köthetjük össze Tvn-ket számítóggépünkkel, mellyel a számítógép képernyője átkerül egy nagyobb felületre. Így élvezetesebbé tehetjük a filmnézést és még a szemünket se rontja annyira.

A HDMI kábelről A-tól Z-ig

 

A High Definition Multimedia Interface, azaz HDMI először 2002-ben került használatba. Létrejöttével az audió-videó adatfolyamok és monitorok, TV-k vagy akár projektorok közötti kapcsolat javult. A HDMI-t megelőzően a nagyobb felbontású televíziók csak DVI és komponens csatlakozókkal voltak felszerelve. Bár a HDMI a legjobb módja a házimozi rendszer csatlakoztatásának, azonban a HDMI gyűjtőnév számos különböző kábeltípust és csatlakozót foglal magába.

 

 

A HDMI csatlakozóknál öt különböző típust különböztetünk meg, melyek funkciói is eltérőek. Az A osztályú csatlakozó, mely 19 tűs „sima” HDMI csatlakozó, és audió-videó jelek átvitelére alkalmas. A B osztályú 21,2 mm széles változat, melyet professzionális környezetben használnak, így nem igazán elterjedt. A C osztályú a már ismertebb mini HDMI, melyet hordozható eszközökhöz (pl.: digitális kamerákhoz) fejlesztettek ki. A micro HDMI a D osztályú csatlakozó, melyet kisméretű hordozható eszközökhöz fejlesztettek ki.  Az ötödik típusú csatlakozó pedig az autós tartozékokhoz használandó. Meghatározásukat megkönnyíti a méretükben való észrevehető eltérés.

 

Nem csak a csatlakozóból van öt fajta, de a kábel típusokból is. A Standard HDMI kábel az 1.3-as, melyet első sorban házimozi rendszerekhez használunk. Ezek gond nélkül továbbítják a 720, valamint 1080i felbontású videót, valamint hang közvetítésére is alkalmasak HDMI csatlakozóval rendelkező eszközök és televíziók, projektorok között. A Standard With Ethernet 1.3-as HDMI kábelek ugyanezekkel a jellemzőkkel rendelkeznek, viszont tartalmaznak egy dedikalt Ethernet csatornát, mely használatához internet hozzáférés szükséges. A sima kábel autókba szánt változatát hívjuk Standard Automotive-nak. Ennél a kábel típusnál a csatlakozóban nincs eltérés, viszont a külső burkolata jóval erősebb védelmet nyújt, a várhatóan nagyobb igénybe vétel miatt. A High Speed típusú HDMI kábelek a csúcsfelbontású jelek továbbítására alkalmasak, viszont a kábel hosszától függően a jel intenzitása veszíthet értékéből. Az 1.4-es High Speed with Ethernet kábelek is képesek a csúcsfelbontású jelek továbbítani és ethernet kapcsolattal is rendelkeznek.

 Kábel vásárlásnál elképesztő mennyiségű, minőségű és árazású termékből válogathatunk. A HDMI kábelek megtalálhatóak a piacon néhány száz forintért, de akár több tízezerért is. A HDMI kábelek legtöbbször ugyanúgy működnek, viszont HDMI 2.0 kábel nem létezik, bár sok márka az ellenkezőjéről próbál minket meggyőzni. Tehát egyik HDMI sem képes a másiknál jobb felbontást, jobb színeket vagy szebb képet és hangminőséget garantálni, így általánosságban az olcsóbb típusok ajánlottak.