Elérhetőségünk

Házhozszállítás

Megrendelését Magyarország területén kedvezményes áron házhoz szállítjuk. > Részletek itt <

TOP termékek

Kiemelt Gyártóink

Fogyasztó Barát

Partnereink

Cikkek

NAS

2018.05.03 08:20

A NAS egy olyan eszköz amely bármilyen géphez kapcsolódni tud és a rajta lévő adatokat tárolni tudja. Ezáltal nem tudnak elveszni dokumentumai vagy fájljai.

Mi a NAS?

A NAS a Network Attached Storage kifejezés rövidítése, azaz a hálózatra kapcsolt adattár elnevezés betűszava. Egy olyan, saját operációs rendszerrel ellátott, adattárolókat fogadó, helyi hálózaton és interneten keresztül egyaránt elérhető eszközről van szó, ami nem csak a különböző fájlok gyors és zökkenőmentes eléréséről gondoskodik, hanem számos hasznos szolgáltatást is kínál. A klasszikus NAS egy dedikált célhardver, amin egy optimalizált szoftver fut, stabilan, kulcsrakészen és azonnal használatba vehetően ami folyamatosan frissül. NAS-t akár PC alkatrészekből is lehet építeni. A NAS keresztplatformos fájl- és szolgáltatás-elérést biztosít, így a mobileszközök mellett a windowsos és linuxos számítógépek, valamint a macOS alapú konfigurációk is könnyedén hasznosíthatják a benne rejlő előnyöket.

 

Miért használjuk a NAS-t?

Fél az adatvesztéstől? Felhagyna a DVD-k közötti keresgéléssel? Szívesebben ruházna be egy második-harmadik külső merevlemeznél előremutatóbb megoldásba? Gyakran néz filmeket? Ha ezek közül akár csak egyre is igen a válasz, máris van egy ok arra, hogy miért érdemes a NAS-t használnia. A többlemezes NAS-ok esetében többféle lehetőség áll előttünk, amikor kötetet szeretnénk létrehozni, ugyanis a rendelkezésre álló merevlemezek számától, illetve a felhasználás módjától függően számos üzemmód közül lehet választani.  A NAS-ok képesek tükrözéssel (RAID 1) tárolni a beléjük áramló információt, így egy meghibásodás esetén csupán ki kell cserélni az érintett merevlemezt, és a kötet helyreállíthatóvá válik. Így nem kell többé félnie attól , hogy egy  esetleges leállás vagy frissülés tönkreteszi munkáját vagy meglévő dokumentumait. A hálózati storage számos előnnyel rendelkezik. Ez kínálja az egyik legnagyobb adatbiztonságot anélkül, hogy ki kellene adnunk státuszunkat/adatainkat egy külső szolgáltatónak (pl: cloud), mindamellett folyamatos elérhetőséget biztosít hozzájuk a helyi hálózaton keresztül. Mivel a NAS-okat közvetlenül a hálózatra (routerre, switch-re) lehet csatlakoztatni, nem szükséges egy közbülső „réteg” (mint egy külső winchester esetén egy PC), ezért szinte teljes mértékben elkerülhető a bennük levő merevlemezek maximális adatátviteli sebessége. Multimédia-szerverként is használható mert a NAS-ról akár full HD-s felbontású filmeket is lejátszhat, többségük akár vezeték nélkül is képes továbbítani a mozgóképet bármelyik, szintén LAN-ra kapcsolódó eszköz számára. Akár a TV-re is , ha az hálózati támogatással bíró médialejátszót tartalmaz.

 Mindezek mellett még miért jó a NAS?
A válasz egyszerű: mert olcsó. Míg a legolcsóbb kétrétegű BD-R nagyjából 2.200 forint megközelítőleg, 2 TB-nyi tárterület így minimum 90.000 forintból hozható ki. Ehhez képest már akár 40 ezer forintért is kaphatunk olyan NAS-t, amibe bele lehet rakni akár két darab, 12-15 ezer forintos, 1 TB-os HDD-t. Mindemellett bármely eszközről hozzáférhetünk a NAS-en lévő adatainkhoz, nem kell ahhoz specifikus gépet vagy eszközt használni. Fejlettebb modellek már Wifi-routerként is használhatóak, és akár személyes felhőt is létre tudunk hozni magunknak. A NAS több méretben is megtalálható , így akár otthoni használatra is lehet találni megfelelő méretű adattárat.

Hol szerezhető be?
Internetes megrendeléssel a legegyszerűbb beszerezni, minden erőfeszítés nélkül teheti meg ezt és még csak nem is kell elmennie otthonról hozzá. Erre alkalmas honlapok megtalálhatók az interneten. Önnek csak annyi a feladata, hogy beírja a keresőbe és a legszimpatikusabb áron és oldalról megrendeli, és 3-4 munkanapon belül szállítják is önnek.