Elérhetőségünk

Házhozszállítás

Megrendelését Magyarország területén kedvezményes áron házhoz szállítjuk. > Részletek itt <

TOP termékek

Kiemelt Gyártóink

Fogyasztó Barát

Partnereink

Cikkek

SSD

2018.05.03 13:39

Az SSD meghajtó a merevlemezek cseréjére jött létre, bár lényegében ugyan azt a célt szolgálja egy sokkal praktikusabb és jobb módon. Fő funkciója az adattárolás.

Milyen szempontok alapján vásároljunk SSD-t?

 

 

Az SSD a merevlemezek leváltására jött létre, és ezt a funkcióját egyre jobban be is tölti. Ha működését tekintjük, legjobban a memóriakártyához hasonlít, használata pedig a HDD-hez. Ez az eszköz a kettő ( memóriakártya és HDD ) ötvözete, ahol a közepes mennyiségű adattárolás és a hatalmas sebesség a legjelentősebb előny.

Az SSD magyarul tartós állapotú meghajtót jelent, mely arra utal, hogy nincs benne mozgó alkatrész, így nem kell annyira félnünk az ütődéstől, kopódástól. Élettartamuk meglehetősen hosszú és áruk is pénztárca barát.

SSD kiválasztásánál nagyon fontos, hogy milyen csatlakozású legyen az eszköz. Csak a laptopunkkal kompatibilis SSD-t leszünk képesek hozzá csatlakoztatni. A csatlakozók itt is meglehetősen nagy választékban tárulnak elénk, viszont a leggyakoribb a SATA csatlakozója. Meg kell nézni a SATA kontrollerét, mely akkor a legkedvezőbb, ha SATA II vagy SATA III, mert ekkor képes a gépünk a maximális adatátviteli sebességet kihasználni. Az egyszerű SATA kompatibilitása esetén is érdemes fontolóra venni a vásárlást, mert az elérési sebesség nagyon gyors, valamint a lemezeltöredezettséggel sem kell foglalkozni. A csatlakozók közül kifutóban van, elég rövid élet után az MSata SSD, melynek utódja az M.2 SATA SSD. Ez egy olyan aprócska csatlakozó, mely képes SATA3, PCI-E és USB 3.0 vezérlésére is. AZ M.2 SATA SSD nem nyújt lényesen többet a sima SATA csatlakoztatásnál, ellenben az M.2 PCI-E 4,5x gyorsabb a SATA 3-mal szemben. Erre a teljesítményre kevés SSD képes.

A második lényeges szempont a márka. Nehezen megválaszolható a kérdés, így három csoportra szűkítve a legegyszerűbb kategorizálni őket ( olcsó, fejlett, megbízható ). Az olcsó kategóriába a legáltalánosabb használatra kitalált eszközök tartoznak, melyek sebessége nem sokkal tér el a náluk drágább eszközökétől. A fejlett kategóriába tartozók azok ajánlottak, akik hajlandóak magas felárat fizetni ugyanakkora tárolókapacitásért. Ezeknél az SSD eszközöknél a felépítés megbízhatóbb és esetenként a sebesség is nagyobb. A megbízhatóak közé az extrém fontosságú adatok tárolására alkalmasakat soroljuk. Ebben a kategóriában már nagyon drága a GByte/forint érték. Egyszerű adattárolásra felesleges lehet ez a fajta.

Az operációsrendszer kiválasztása is egy fontos szempont. Kedvező, ha AHCI módban tudja kezelni az SSD-t, valamint támogatja a TRIM funkciót. Ha ezeket nem is meri az op. rendszerünk, akkor sincsen gond, így is ki tudjuk használni az SSD nyújtotta sebességet, de így az élettartam kevesebb ehet, mint normál esetben.

A Windiws 7, vagy annál fiatalabb rendszer megfelelő lehet számunkra. AZ XP nem tudja kezelni az AHCI módot. A TRIM kikapcsolása esetén elméletben hosszabb élettartamra számíthatunk. Gyakran használt operációs rendszer a Linux és az OSX is.

A tárhely nagyságát is figyelembe kell vennünk SSD vásárlása esetén. Általában a tárhelyek nagysága 160 és 480 gigabájt között mozognak.