Elérhetőségünk

Házhozszállítás

Megrendelését Magyarország területén kedvezményes áron házhoz szállítjuk. > Részletek itt <

TOP termékek

Kiemelt Gyártóink

Fogyasztó Barát

Partnereink

Cikkek

Tápegység

2018.05.23 09:02

A tápegyég egy olyan alkatrész amely a számítógéphez szükséges feszültséget állítja elő, manapság már elengedhetetlen kelléke egy jó számítógépnek.

Tápegység

 

tápegység (angolul Power Supply Unit, vagy röviden PSU) a számítástechnikában, (a "PC-ben") az az alkatrész, amely a számítógép működéséhez szükséges feszültségeket állítja elő.


A minőségi tápegységeken a hatásfokot is fel szokták tüntetni. Ez roppant fontos mutató, hiszen megtudhatjuk belőle, hogy átlagos terhelés során mekkora teljesítményfelvétel megy kárba (például hőtermelés formájában) a tápegységben. A hatékony tápegység előnye, hogy gépünk összességében kevesebbet fogyaszt, a tápegység pedig kevésbé melegszik. Egyszerű, otthoni gépet már egy 350 wattos tápegység is szépen elvisz a hátán, és ezzel sokan meg is elégszenek. Ha nem bővítjük idővel a gépünket, ez a szorosan tervezett tápegység nem is fog gondot okozni. Azonban előfordulhat, hogy a gyerek felnő és már nem csak a házi feladathoz kell neki az Office meg a böngésző, hanem a Steamen is regisztrál és fejest ugrana a PC-s játékok világába. Ilyenkor jön el a pillanat, hogy el kell gondolkodnunk egy esetlegesen nagyobb tápegységen, és így nem kell lemondanunk eddig jól szuperált gépünkről és annak hatékony működéséről. Éppen ezért mi azt ajánljuk, inkább 400-500 wattos tápegységet válasszon az is, aki egy alapgéppel szeretné kezdeni, így egy esetleges későbbi bővítéskor ezért nem fog fájni a feje. Jó választás erre a célra például a Chieftec iArena szériája 10-11 ezer Ft körül. Ez nevezhető alkategóriának.

Középkategória
Itt nagyjából 20 ezer forintról beszélünk és legalább 600 Watt teljesítményről, amit 80%-os hatékonyság mellett képes biztosítani a tápegység. Ez az a szint ahol már megjelennek a moduláris tápegységek, vagyis csak azokat a kábeleket kell bekötnünk a tápegységbe, amikre ténylegesen szükségünk van – roppant elegáns megoldás és nagyban megkönnyíti a szerelést.

Csúcstápok
Ilyen tápegységre már csak annak lesz szüksége, aki X99-es munkaállomást épít komoly RAID tárolóval és mondjuk SLI video-alrendszerrel. Itt nem ritka az akár 1 kW-os teljesítmény és a tápegységekből eleve 4-8 VGA-kiegészítő tápkábel lóg ki.