Elérhetőségünk

Házhozszállítás

Megrendelését Magyarország területén kedvezményes áron házhoz szállítjuk. > Részletek itt <

TOP termékek

Kiemelt Gyártóink

Fogyasztó Barát

Partnereink

Cikkek

Switch

2018.05.16 08:17

A Switch  egy aktív számítógépes hálózati eszköz, mely adatáramlást, adatátvitelt valósít meg a rácsatlakoztatott eszközök között.

Mit kell tudnunk a switchekről?

 

A Switch vagy adatátviteli kapcsoló egy aktív számítógépes hálózati eszköz, mely adatáramlást valósít meg a rácsatlakoztatott eszközök között. Leggyakrabban az OSI- modell adatkapcsolati rétegeiben dolgozik. Magyarul vált, kapcsol a jelentése. A hubokkal ellentétben az Ethernet switchek adatkapcsolati rétegben megvalósított funkciókra is támaszkodnak. Tekinthetőek több portos hálózati hídnak is, mivel képesek a MAC címek vizsgálatával képesek közvetlenül a célnak megfelelő portra továbbítani az adott keretet, így a portok között nem fordul elő ütközés.

A switch a hubbal szemben képes a full-duplex működésre. A hub nem más, mint jelmásoló, jelismétlő. A switch ugyanakkor egy ASIC nevű hardver elem segítségével jelentős nagyságú sebesség elérésére képes. Ethernet switchen kívül léteznek még ATM, Frame Relay, Fiber Cannel, stb. kapcsolók is. A Fiber Channel kapcsolókat a SAN hálózatokhoz használják, optikai kábelezéssel.

A switchek alapvető kapcsolatai közé soroljuk a csomagokban található –mac címek megállapítását; a MAC címek és portok összerendelését; a kapcsoló-tábla alapján a címzésnek megfelelő port-port összekapcsolását; az adatok ütközésének elkerülését és az adatok ideiglenes tárolását is.

A programozható switchek további feladatok ellátására is képesek, mint például:

  • Shortest Path Bridging
  • Virtuális magánhálózat kezelése
  • A végpontokra kötött eszközök MAC szerinti azonosítása
  • A végpontok prioritásának meghatározása
  • A végpontokhoz tartozó sávszélesség korlátozása
  • A végpontok használatának időbeli korlátozása

Típustól függően az adatáramlással kapcsolatos szabályok szinte mindegyike beállítható.

A switcheknek három fő része van. Vannak a portok, melyen keresztül tudjuk csatlakoztatni a hálózat további eszközeit. A dedikált-port(ok) többnyire nagyobb sávszélességű, mint a „sima” portok. Ez egy kiemelt interface, mely segítségével további switchek összekapcsolására van lehetőség. A harmadik része pedig állapotjelző LED-ek.